Coaching voor beginnende docenten en zij-instromers
Waarom zijn we ons specifiek gaan richten op het coachen en begeleiden van startende docenten en zij-instromers?
In het eerste jaar namelijk valt 23 procent startende docenten uit, oplopend tot 31 procent na vijf jaar!
Ik werk ruim 20 jaar in het Mbo en Hbo en heb ondanks inductieprogramma’s de uitval weliswaar zijn beperken echter is de nieuwe docent nog steeds op zichzelf aangewezen. Uiteraard mag een school van onderwijs professionals verwachten dat de lessen voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen maar wordt de nieuwe docent ook begeleidt bij het verbinden van de eigen werkveldervaring aan het lesprogramma, het project, de periode of minor? Sluit de wijze van presentatie en didactiek van de nieuwe docent aan bij de leerlingen en studenten en is het passend met de onderwijsvisie van het onderwijsinstituut? Wat vraagt het van de nieuwe docent om de regie op leerresultaat en leermotivatie bij de leerling en student te laten? Dit zijn complexe vraagstukken en vragen ontzettend veel van nieuwe docenten en zij-instromer.
Alle beginnende docenten lopen tegen dezelfde dingen aan!
Na een kort onboarding programma start de nieuwe docent met de voorbereidingen en uitvoering van het lesprogramma. Alleen de voorbereidingen kosten veel tijd, ’s avonds maar ook kom je er opeens achter dat je ook werkzaam bent in het weekend. Wij helpen docenten o.a. met het bouwen van een kennis community van vakgenoten om lessen slimmer voor te bereiden. In ons coaching programma bouwen we intervisiegroepen die naast het delen van essentiële kennis, worden ook lessituaties en problemen gedeeld met een herkenbare context.
Coachend onderwijs
Het onderwijs ontwikkelt zich en vraagt naast kennisoverdracht en statisch zendend onderwijs steeds meer om andere docentrollen. De rol van begeleider en coach maar ook projectbegeleider bijvoorbeeld of de rol van stagebegeleider. Iedere rol vraagt om inzicht in een passende rol met andere competenties en talenten. We begeleiden nieuwe docenten hier ook in naast het interactief en coachend lesgeven.
Doelgroep VO scholen, MBO en HBO
Voor coaching en begeleiding van nieuwe startende docenten en zij-instromers richt ik me op Voortgezet onderwijs, MBO en HBO. Samen bouwen we een maatwerkprogramma na intakegesprekken te hebben gevoerd met de nieuwe docenten en zij-intromers. Op basis hiervan leg ik het MT een coaching- en begeleidingsplan voor met leeractiviteiten, specifieke leeracties en leerinterventies voor het eerste lesjaar. Het doel is om met een kleine groep nieuwe docenten en zij-inktromers te starten waarmee we een sterke community zullen vormen waarin verdiepend wordt gereflecteerd op eigen onderwijssituaties. De coach woont in overleg minstens twee lessen bij waarbij deze lessen op interactieve wijze worden nabesproken en onderdeel vormen voor het Persoonlijk Docent Plan.
Voor meer informatie over stoppen van leraren in het voortgezet onderwijs verwijs ik graag naar de onderstaande link.
Om welke redenen stoppen leraren in het voortgezet onderwijs
“Startende docenten zijn blij met de aandacht voor hun professionele ontwikkeling”